asa-hellden-ruocco-tumb-foto-anders-j-andersson

Civila samhället får 35 miljoner för att arbeta med asylsökande

Regeringen har beslutat att organisationer inom det civila samhället och trossamfunden får 35 miljoner kronor för att arbeta med asylsökande och nyanlända. Räknas medel till idrottsrörelsen och folkbildningen med uppgår engångsstödet till 120 miljoner kronor.
Syftet är att göra väntetiden för asylsökande så dräglig som möjligt och underlätta etablering i samhället, för de som får asyl, genom svenskundervisning och sociala mötesplatser. Regeringen räknar med att det civila samhällets aktörer snabbt ska förstärka verksamheter som är riktade till dessa målgrupper.

- Regeringens extra satsning på integration i närsamhället känns verkligen positiv och något som Civilförsvarsförbundet välkomnar, säger generalsekreterare Åsa Helldén Ruocco. Redan idag gör lokalföreningar i Civilförsvarsförbundet i många kommuner mycket för att ta sig an nyanlända och asylsökande och jag ser att vi skulle kunna göra mycket mer tillsammans med såväl barn, unga som vuxna genom såväl de kurser och erbjudanden som vi har, som genom erfarenhetsutbyte. Vi välkomnar alla förslag och verkar gärna för att ansöka om anslag gemensamt.

Beslutet är en tillfällig förstärkning innan ett nytt system för tidiga insatser är på plats och utbyggt i alla delar av landet. Från 2017 får Länsstyrelserna i uppdrag att samordna tidiga insatser för asylsökande.

Bild: Civilförsvarsförbundets generalsekreterare Åsa Helldén Ruocco. Foto: Anders J Andersson

2 kommentarer på “Civila samhället får 35 miljoner för att arbeta med asylsökande

 1. Varför har Civilförsvarsförbundet involverats för att vi ska få in asylsökande i samhället? Vet man dessa människors bakgrund- är inte många flyktingar från krig och elände? De har slängt sina pass och samhället ställer upp med bidrag och undervisning. vilket annat land skulle ta emot oss svenskar om vi var på flykt ?
  Vi får inte byggs kyrkor i Turkiet -Men de får bygga här, samhället skapar idag en skev och orättvis bild. Människor hanteras olika. Beroende på vilket efternamn du har så får du olika hjälp. Förstår inte regeri gen att flyktingar som kommer hit papperslösa får tandvård för enfjuttig peng, Men jag som svensk får betala tusenlappar för att få samma behandling. Det är inte vi gräsfolket som skapar rasismen – det är samhällets lagar regler och förordningar som sticker i folks ögon när människor behandlas olika för att de har annat ursprung. Ta hand om de som byggt upp vårt land- våra åldringar som blir utkastade för att nyanlända ska få plats. Det är förnedrande för våra gamla som slitit och betalat skatt. Och hur vet man att de som kommer inte har något fientligt i baktanken?
  Terrorn kan verka i det tysta när inte kontroller på de som kommer görs,,,,Fortsätter vi så här så har vi underminerat landets säkerhet. Bättre att vi hjälper dem i deras hemland istället. Och att de åker tillbaks på semester ? Från ett krigshärjat land…. Sverige är inte längre vad det kunnat varit. Jag är mycket skeptisk till den här uppdelningen och hantering en samt bemötandet av människors liv.

  För 11 månader sedan · [Svara] ·
 2. Hej! Ledsen att du fått vänta på svar. Vi hade strul med hemsidan som var utslagen och sedan glömde jag svara dig när det problemet äntligen var löst.

  Civilförsvarsförbundet hjälper till i flyktingmottagandet av de människor som har kommit till Sverige. Det gör vi för att vi är en del av det svenska samhället och det är naturligt att vi drar vårt strå till stacken. Sedan finns också aspekten medmänsklighet att vi värnar om våra medmänniskor oavsett om de är födda i Sverige eller väljer att söka en ny framtid här, precis som många svenskar en gång sökte en framtid i USA när Sverige var ett av Europas fattigaste länder och många for illa här av fattigdom. Vilka som ska få komma till Sverige och som ska få stanna och på vilka villkor avgör inte Civilförsvarsförbundet. Det avgörs av de regler som ställs upp av den folkvalda makten i Sverige, dvs riksdag och regering.

  /Anders J Andersson, kommunikationsansvarig

  För 11 månader sedan · [Svara] ·

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras.

*