Sigtuna FRG vid Räddningsövning Norra Länken

FRG Sigtuna var med som stöd till Räddningsövningen den 18:a sept 2014 vid nya Norra Länken tunneln på Lidingö.

Dagen började med förberedelser vid vårt förråd vid Märsta brandstation, Kolsta-Arlanda. Vi lastade Attunda brandkårens bil och släp som vi hade lånat med allt som ska till vid utspisning av varmkorv och drycka. Först kokade vi några korv som vi la i kanteener för att hålla värmen.

Färden till Lidingö o. tunnel ingången var inte lätt via ett hårt traffikerat Valhallavägen. Det löste sig med Janne som kartläsaren och Kalle som körde med Ole brevid som höll oss andra med skratt hela vägen fram. Väl framme lastade vi av all utrustningen, ställde upp borden, beachflaggan, korvvagnen, drycka, m.m. Gamla hemvärns gasol spisen tändes o. lamm- o. vanlig korv kokades upp. Brödet och tallriken med servett på förbereds av Kalle och Folke. Allt var klart inom 30 minuter. Det var bara att invänta alla hungriga som skulle serveras. Övningen pågick samtidigt in i nya tunneln. Flera bilar var inblandat i en simulerad olycka med flera person och materiella skador på köpet. Alla möjliga scenario och system skulle prövas och testas inne i samt utanför tunneln.

Vid 12:30 började första matgästerna strömma till borden. Dessa bestod av Brandkåren Stockholm, Stockholms Tunnelbane polisen, Ambulans och sjukvårds personal samt markörer från Mälardalens Högskola och Trafikverkets observatörer m.fl. Allt flöt bra med Kalle och Janne vid första bord med korvbrödet, Ole och Folke vid korvvagnen i mitten och sist Anthony vid dryck bordet. På under en timme serverades över 650 korvar med bröd och flera flak med cola/vatten.

När alla var serverade tog Barry Lewis övningsledare från Stockholms brandkåren mikrofonen för en genomgång av övningen med alla inblandat. Mycket applåder och uppskattning fick FRG Sigtuna för sin lilla men tydligen betydelsefulla insatsen. Man bli hungrig av att öva men det görs för samhällets bästa. Samhället bli tryggare när flera hjälper till att göra det säkrare. Gå med i FRG och Civilförsvarsföreningen i ditt kommun så vi bli flera.

[nggallery id=3]