Brandkåren Attunda Sigtuna brandstation öppethus

FRG Sigtuna var del av Brandkåren Attundas Sigtuna brandstations öppethus den 27 sept. 2014 mellan kl. 11 – 15. Deltog gjörde också förutom brandpersonalen, Polis och Ambulans.

Vi hade satt upp vårt fälttält på baksidan av huset där mycket av dagens aktiviteter skulle ske. Brandkåren uppvisade mycket av vad de gör ute i samhället. Åskådarna fick chansen att släcka eldar, barnen provade på brandmans kläder, åk brandbil med mera. Ambulans och polis visade en del av sin utrustning och beskrev hur de jobba ute i samhället. Korv, läsk,godis och kaffe fanns till publiken i brandstationen.

Sigtuna FRG var stolt av att vara med en case scenario med uppvisning med brandkåren, och ambulansen. För att visa hur ett SALSA larm ( Saving Lives in the Stockholm Area ) möjligtvis skulle gå till i verkligheten. Mera information finns i länkarna nedan:

  1. http://www.hlr.nu/salsa-saving-lives-stockholm-area
  2. http://sosalarm.se/Om-oss/Forskning-och-utveckling1/Tidigare-studier/SALSA/
  3. http://www.hlr.nu/sms-raddar-liv
  4. http://www.smslivraddare.se/

Som i verkliga livet skulle en FRG medlem få ett SMS om misstänkt hjärtstopp med information om adress, och karta. Beger sig till platsen, alternativt vara på plats eller nära när det händer. Påbörjar hjärtlungräddning och om det finns i närheten använda en hjärtestartare och larma 112 om det inte har skett. Under tiden är brandkåren på väg som tar över insatsen och invänta ambulansen som anlända sist och hjälpa till med vidare transport till sjukhus. Så som det kan händer ute i samhället.

Vädret var fint fast väldigt blåsigt ibland. Tur tältet inte blåste bort. Vi hade kul och hoppas publiken gjörde det med. Åtminstone många fick mycket bra och uppdaterat information om brandsäkerhet, polisens insatser, ambulansens verksamhet och vad FRG Sigtuna vid akut insatser med hjärtstartare, första och andra hjälpen gör som en del av och komplement i räddningstjänstens arbete.

Medverkande från Sigtuna FRG var

Therese Holm – HLR och DHLR instruktör

Anthony Ruoro – FRG akutgruppmedlem

[nggallery id=4]