Grilla brandsäkert

Kan du hålla i kolen med fingrarna är den kall nog att slängas. Annars får du låta grillen stå med ett lock på eller dränka kolen i vatten. Då slipper du vara den som orsakar en brand.

Säkerhetstips för grillare:

  • Kontrollera med räddningstjänsten att det inte är eldningsförbud.
  • Placera grillen stadigt och långt ifrån husvägg, plank eller annat som kan börja brinna.
  • Ha vattenslang eller hink med vatten nära å att du kan släcka snabbt.
  • Lämna aldrig grillen utan bevakning.
  • Elda bara med grillkol eller briketter.
  • Tänd gärna grillen med eltändare.
  • Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.
  • Låt grillen stå ute med locket på till nästa gång du grillar.
  • Dränk engångsgrillen i mycket vatten.
  • Känn efter att kolen/askan är kall innan du slänger den.
  • Om du använder engångsgrill i naturen, ha med dig vatten så att du kan släcka den och var noga med att få den med dig därifrån.

Källa: Brandskyddsföreningen


Ansvarig för sidans innehåll: utbildning@civil.se