Mat

När det är möjligt, välj mat som producerats i närheten av där du bor. Under hösten och vintern kan man använda rotsaker som odlats i Sverige i stället för grönsaker som importeras utifrån.

Rapsolja som produceras i Sverige fungerar lika bra som importerade oliv-, majs- och solrosoljor. Välj ekologiskt när det alternativet finns.

Välj svensk frukt när den finns i fruktdiskarna.

Bäst före datum är självklart bra att kolla. Men det är också bra att träna upp sina lukt- och smaksinnen så att man själv kan avgöra om en matvara ännu går att äta eller måste kastas.

Fakta om slöseri med mat

Enligt rapporter från Storbritannien hamnar 5 kilo av 15 kilo mat i soporna. Hälften av detta beräknades fortfarande vara fullt ätbart. I USA har man räknat ut att 40-50 % av alla livsmedel som var klara att skördas aldrig kom så långt som att någon åt dem. De försvann innan de nått konsumenterna. Som sedan i sin tur kastade bort 14 % av det som nådde fram till dem.
Artikel på Svd:s webbplats: Kastad mat ökar koldioxidutsläpp