Ny förening i Tanum

Kommunalrådet Liselott Fröjd hälsade i tisdags kväll ett tjugotal intresserade välkomna till ett informationsmöte på Futura i Tanumshede kring hur allmänheten kan klara sig i minst 72 timmar vid en krissituation och talade också om behovet av att bygga upp en s.k. Frivillig Resurs Grupp (FRG) som kan förstärka kommunens resurser vid en längre kris i samhället.

Civilförsvarsförbundets instruktör Barbro Ekman informerade om olika sätt att klara sig i minst 72 timmar och visade den ”krislåda” som Civilförsvarsförbundet tagit fram och pekade på behovet av att känna till de grundläggande behoven som bl.a. finns i ”Boken om hemberedskap” som kan beställas från civil.se

Båda beredskapsplanläggarna i Tanum, Mona Engelbrektsson och Marcus Staxäng, betonade vikten av att starta en FRG i Tanum, gärna i samarbete med kringliggande kommuner. FRG kallas in på begäran av kommunledningen vid naturkatastrofer och andra krissituationer.

Tillfällen då andra kommuners FRG varit i gång har varit i samband med den stora skogsbranden i Västmanland för några år sedan, bussolyckan med barn från Skene samt vid  den omfattande flyktingmottagningen under 2016.

Civilförsvarsförbundet har i uppdrag att rekrytera, utbilda och sedan ställa den frivilliga resursgruppen till kommunens förfogande. Nu börjar rekryteringen av FRG sade ordföranden i Tanums nybildade Civilförsvarsförening Jan Cedmark, som uppskattar kommunens intresse för att stärka beredskapen. Under hösten kommer det inom ramen för FRG att ske utbildningar i hjärt-lungräddning, brandkunskap, möta människor i kris, livsmedelsberedskap mm.

Med på informationsmötet var också oppositionsrådet Louise Thunström som hade en färsk hälsning från Försvarsminister Peter Hultqvist till Tanums civilförsvarsförening om vikten av att ha en robust civil beredskap och önskade Lycka till i arbetet.

Ett antal intresserade kommer nu att gå vidare och i olika nätverk och samverkande organisationer, Sjöräddningssällskapet, Röda Korset, Blå Stjärnan m.fl. rekrytera intresserade som vill vara med på den FRG-utbildning som kommer att äga rum i Tanumshede i höst. Men redan den 29 maj träffas FRG-intresserade i samband med den nationella Krisberedskapsveckan i Tanumshede.