Frivilliga borde mötas av röda mattan

Egentligen borde en kommun rulla ut den röda mattan varje gång den får besök av en frivilligarbetare. Och egentligen borde det finnas en gräddfil för frivilligarbetare när de söker kontakt med en kommunföreträdare. Det tycker Agneta Zedell, ordförande för Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare.

Det ligger mycket i Agnetas tankar. Självklart vill hon inte tolkas bokstavligt, men visst vore det lättare ,och mer stimulerande, för oss om vi slapp ”sparka in dörren” (inte heller detta ska tolkas bokstavligt) till kommunhuset för att få kontakter som syftar till att erbjuda en samverkan mellan kommunen och idéburna aktörer.

Sen vet jag, att inom området samhällets säkerhet och beredskap så vill INTE kommunen att alla organisationer kommer var för sig till kommunförvaltningen, utan att vi istället samlar ihop oss och komemr med några representanter. Jag har själv arbetat åt fyra kommuner, under sammalagt 20 år, så jag förstår dem till fullo på den punkten. FRG är det idag bästa som finns att tillgå för samverkan bland frivilliga i krisberedskapen. eftersom alla som vill kan samlas runt konceptet.