20100000101011200

Hjärta att hjälpa räddar två liv på åtta dagar

I Vännäs fick uttrycket ”plötsligt händer det” en ny betydelse. Under förra året medverkade Civilförsvarsförbundets lokalförening i Vännäs till att två hjärtstartare placerades ut på ICA Supermarket och COOP Konsum i Vännäs. Fram till den 27 april i år var de oanvända, men under åtta dagar i april/maj räddade en av hjärtstartarna livet på två personer.

Det första hjärtstoppet inträffade den 27 april. Hur det hela gick till är oklart men det finns en man som enligt uppgifter levde vid ankomst till sjukhuset.

Efter helgen och de röda dagarna beställde innehavaren av hjärtstartaren ett nytt batteri och nya elektroder. Leveransen kom fram på fredagen den 4 maj, något som blev livsavgörande för en 38-årig man som deltog i ett halvmaratonlopp i Vännäs lördag den 5 maj.

När mannen närmade sig mållinjen sjönk han ihop. En barnmorska som fanns i närheten hade tillgång till den Zoll AED plus som tidigare använts och kunde starta hjärt-lungräddning och koppla på hjärtstartaren. Efter tre stötar återfick mannen medvetande och var vid liv när ambulans anlände till platsen.

Genom snabb handling av personer på plats, bra initiativ av lokalföreningen i Vännäs och snabb leverans på tillbehör av Medidyne kunde två personer räddas inom åtta dagar. Plötsligt händer det!

Läs mer om projektet Hjärta att hjälpa

Texten är uppdaterad 2012-05-11

5 kommentarer på “Hjärta att hjälpa räddar två liv på åtta dagar

 1. När man minst anar det -så händer det- gäller att vara förberedd!
  Bra Vännäs!!

  För 9 år sedan · ·
 2. Ja, de här människorna hade tur i flera avseenden – dels att det fanns fungerande hjärtstartare på plats, dels att det fanns människor på plats som handlade korrekt! Bra Vännäs, ni bidrog till livsavgörande insatser!

  För 9 år sedan · ·
 3. lasse

  Det här stämmer ju inte, tyvärr avled den ena personen. Den andre var så sent som igår fortfarande nedsövd.

  För 9 år sedan · ·
  • Uppgifterna har vi fått från Medidyne som är leverantör av hjärtstartaren. Men om du har andra källor vi kan kolla med så får du gärna mejla dem till webbred@civil.se

   För 9 år sedan · ·
 4. Dethär måste utredas – vilket som är sant ! När vi är ute och demonstrerar hjärtstartarna kan vi inte komma med uppgifter som är osanna !

  För 9 år sedan · ·