Osjälvklara självklarheter

Så här inför helgen fick jag av en kollega ett foto på en bonad kallad ”Tolv hälsobud”, en gång för länge sedan utgiven av vår kollega Röda korset. Här finns självklara tips som att tvätta händerna före varje måltid, äta varierad kost, vistas ute i friska luften och vädra bostaden. Självklarheter nu som då. Men sedan ser jag punkten ”Spotta ej på golvet, det är osnyggt och smittofarligt. Håll näsduk för näsa och mun, när du nyser och hostar.” Då tänker jag att det är något som inte längre är självklart för alla. För åtminstone här i Stockholm spottar en del där de går, oavsett om det är inomhus på ett stationsgolv eller utomhus på en trottoar. I stället för att spotta på spåret eller rännstenen så är det mitt på där också andra går. Och hostar eller nyser rakt ut gör en del också. Det är lyckat i en miljö där många vistas. Det självklara har med andra ord för en del blivit osjälvklart.

En kommentar på “Osjälvklara självklarheter

  1. Helt rätt! Får man lägga till otrevligheter som att pilla i snoken på pendeln, sitta med fötterna på sätet eller blåsa röken från en giftpinne rakt över en medmänniska, eller ännu värre – ett barn! Det finns verkligen tvåbenta varelser som inte verkar ha lärt sig vanligt hyfs. Kanske vore idé för RK att blåsa liv i hälsobuden igen? Eller så tar vi fram några egna? :-)

    För 9 år sedan · ·