Skogsbranden är inte över, men läget radikalt förbättrat

Efter två veckor är läget med skogsbranden i Västmanland radikalt förbättrat. Vad jag uppfattat går den nu in i ett annat skede. De evakuerade människorna har i allt ökande omfattning fått komma hem igen. Det är synnerligen glädjande. Eftersläckningsarbetet vidtar, medan behovet av olika slags förstärkningsresurser avtar.

Jag vet att det bland FRG finns de som hade hoppats få göra nytta under skogsbranden, men som nu har fått beskedet att de inte behövs, som situationen och därmed behoven nu ser ut. Beskedet som gick ut till dem jag tänker på var att förbereda sig för att göra en insats. Att inte behöva sättas in är en besvikelse som man får stå ut med. Man har ändå funnits till hands om brandförloppet hade blivit ett annat. Vad storbranden tydligt har visat är att FRG klarar att agera över kommun- och länsgränser till stor praktisk nytta där behovet var som störst.

2 kommentarer på “Skogsbranden är inte över, men läget radikalt förbättrat

 1. Krigsmakten

  Ni måste driva opinion nu för ett förbättrat civilförsvar där jag ser att ni har mycket att tillföra. Mvh http://krigsmakten.wordpress.com/category/civilforsvar/

  För 7 år sedan · ·
 2. Sverige saknar till skillnad mot många andra länder ett civilt försvar. Det är en brist för skyddet och säkerheten. Civilförsvarsförbundet är ju en ideell organisation, som inte agerar på egen hand i skarpa lägen, utan låter sig underordnas ansvarig myndighet/kommun.

  Det pågår däremot ett arbete för att på nytt bygga upp ett civilt försvar. Men det är mycket oklart vad det ska innehålla och finaniseras.

  Jag lovar att vi fortsätter att ge uppmärksamhet åt både behov och möjligheter – hela tiden med medborgarna för ögonen.

  För 7 år sedan · ·