FRG-brandkår-RGB

Bli en del av Frivilliga Resursgruppen

Att Frivilliga Resursgruppen (FRG) är en viktig resurs i samhällets krisberedskap är ingen överdrift. I samband med skogsbranden i Västmanland har FRG fått lovord från myndigheter, landshövdingar och media. Men hur ska du göra för att bli en del av detta? Här kommer lathunden.


1.
Bli medlem i en frivillig försvarsorganisation, vilken är valfritt. En lista över samtliga frivilliga försvarsorganisationer finns här. Medlem i frivilliga försvarsorganisationen Civilförsvarsförbundet blir du här.

2. Titta om det finns Frivillig Resursgruppen finns på din ort. Det gör du via denna sida.

3. Kontakta FRG-ansvarig inom Civilförsvarsförbundet i det distrikt (län) som din kommun ingår i. Beroende på om Frivilliga Resursgruppen redan finns eller inte finns i din kommun finns två alternativ.

A) Om Frivilliga Resursgruppen finns i kommunen, berätta för den som är FRG-ansvarig att du önskar vara med i den befintliga Frivilliga Resursgruppen. Det är kommunens behov av frivilliga som avgör om det finns plats för fler i befintlig resursgrupp.

B) Om Frivilliga Resursgruppen inte finns i din kommunen finns ytterligare två alternativ.

1. Du är den som hjälper till att starta upp Frivilliga Resursgruppen*

2. Du ingår i Frivilliga Resursgruppen i en närliggande kommun.

4. Den som är ansvarig för Frivilliga Resursgruppen (FRG-ansvariga) i din kommun är den som informerar dig om när nästa grundutbildning för FRG-medlemmar ska genomföras och ser till att du blir anmäld till det kurstillfället.

5. När grundutbildningen är genomförd ingår du i kommunens Frivilliga Resursgrupp och kan delta i övningar och skarpa uppdrag. Om du vill ta ett större ansvar kan du i samråd med  FRG-ansvarig söka utbildning för att bli FRG-ansvarig, FRG-ledare eller kriskommunikatör.

* Det är kommunen som beslutar om Frivilliga Resursgruppen ska starta. Om kommunen vill starta ansöker du för att genomgå utbildningen till FRG-ansvarig.

Läs mer om Frivilliga Resursgruppen på www.civil.se/frg

Text: Joel Sundberg

En kommentar på “Bli en del av Frivilliga Resursgruppen

  1. Annika

    Hej Stefan!
    Vi har inga verksamhetsledare kvar. Om du mailar din fråga samt var du bor till info@civil.se så hjälper vi dig att få kontakt med en FRG-ansvarig i närområdet.

    För 3 år sedan · ·