Frågor och svar

Här finns några vanligt förekommande frågor och svar samlade. Listan uppdateras vid behov.

 

Är civil.se en säker hemsida?

Google och deras Chrome och även andra webbläsare som Firefox, har den senaste tiden valt att prioritera upp webbsidor med https (Hypertext Transfer Protocol Secure). Ett så kallat certifikat installeras på webbservern och ska hindra att tredje part kan manipulera eller avlyssna den trafik som sker mellan webbservern och webbläsaren i din dator. Enligt datatekniker vi varit i kontakt med så är det anställda på det bolag där man köper sin internetförbindelse, som har praktiska möjligheter att förvanska eller stjäla informationen*). Därför har vi inte prioriterat detta.
Det finns också nackdelar med att centralt installerade virusprogram inte kan se vilken data som överförs, datan i sig kan vara besmittad. Man måste använda sunt förnuft, analysera rimligheten i olika sidor eller handlingar.

I vilket fall som helst har flera aktörer valt att lyfta fram https och det ger då resultatet att vår sida inte är ”säker”. Men den är lika säker som tidigare. Just nu har vi inga planer på att börja med https, som är en kostnadsfråga, men det kan förändras längre fram. Med andra ord kan du surfa i lugna och ro på samma sätt som tidigare på vår sajt. Får du varningen på en sida som du inte känner avsändaren för då ska du kanske avstå från att gå in på den.

*) Det har rapporterats om att främmande makt har satt upp basstationer för mobiltelefoni i regeringskvarter för att kunna lyssna av mobiltrafik. På samma sätt går det att göra genom att sätta upp trådlöst internet som har starkare signal så att anslutande enhet väljer den framför den egna. Om så sker kan trafiken via detta fusk-nät avlyssnas. Jämför med att använda öppna nätverk på exempelvis hamburgerrestauranger eller bussar.

 

 

Medlem

 

Hur gammal måste man vara för att få bli medlem i Civilförsvarsförbundet?

Vi har ingen nedre åldersgräns. Men det kan finnas nedre åldersgränser för att gå visa utbildningar eller för att engagera sig i exempelvis FRG (Frivilliga Resursgruppen).

 

Vad kan jag bidra med genom att bli medlem i Civilförsvarsförbundet?

Vi har samlat några exempel på följande länk.

 

Jag vill bli medlem i Civilförsvarsförbundet. Hur ansöker jag?

Gå till följande länk så hittar du formulär.
 

Föreningsfrågor

 

Vi vill utöka vår verksamhet i lokalföreningen. Finns det någon tipskatalog?

Ja det gör det. Vi har samlat tips och annat material för lokalföreningarna under ”För medlemmar” -> ”Föreningsverksamhet”.

 

Hur skaffar vi en civil2.se-adress till lokalföreningen?

Kontakta förbundets administratör, Annika Jonsson, så hjälper hon er. Mejla till annika.jonsson(at)civil.se.

 

 

FRG-frågor

 

Var ligger blanketterna som behövs för FRG?

Blanketterna ligger samlade under FRG-ansvarig och Handledning FRG-ansvarig.

 

Tillsammans skapar vi ett säkrare och tryggare samhälle. Bli medlem!