Berdskapsveckan

FRG-Hässleholm.

Tillsammans med Hässleholms kommun och Räddningstjänst ordnades en välbesökt tillställning i samband med Beredskapsveckan.

Sjöräddningen kom med sin helikopter på ett litet besök

FRG- HÄSSLEHOLM

Övning med räddningstjänsten Hässleholm 23-09-02

Idag genomförde FRG Hässleholm tillsammans med Räddningstjänsten en övning med fokus på

skogbrand och kommunikation

Genomgång av Rakel och hantering av diverse släckutrustning som vi eventuellt kan tänka hanteras vid ett skarp läge.

Vill påminna om informationsträff den 7/9 kl. 18.30 hos räddningstjänsten, för nya FRG:are

Lördag 30/9 09.30 kommer Frida Sjöstedt och Marcus Björklund från Länsstyrelsen och ger en allmän uppdatering om det nya civilförsvaret främst ur ett kommunperspektiv.

Väl mött!

SKYDDSRUMSBESÖK

FRG Hässleholm genomförde studiebesök i ett skyddsrum under ledning av en skyddsrumsssakkunnig

Genomgång av de olika skyddskomponenternas funktion och betydelse.
Intresset var stort, frågorna var många: Vem öppnar, vem tömmer och iordningställer det till ”skyddsrumsdrift”, vad bör man ha med sig mm, mm. Tack till Hässleholms kommun för lånet av skyddsrummet.

Krisberdskapsveckan Hässleholm

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39 och i år 26 september till 2 oktober.

.

Intresset var stort vid vår monter på stortorget Hässleholm

Vinnarna i tävlingen kommer att kungöras inom kort

Vi delar ut två ”Krisryggsäckar” till dem som lämnat in rätt svar

MSB har samlat viktig information på sidan msb.se/egenberedskap t.ex. detta recept på praktiska wraps https://lastkaj.msb.se/Krisberedskapsveckan/Filmer/Tema MAT SoMe.mp4/Wrap_1x1_SV.mp4

Styrelsen Hässleholm Civilförsvarsförening

Ordförande                             Bo Persson  hassleholm@civil2.se

Vice ordförande                     Lennart Norrgren

Sekreterare/ledamot             Katarina Olofsson

Ledmot/FRG anvarig            Susanne Lotsfeldt

Ledamot/webbanvsvarig     Johan Dahlberg

Ledamot                                Carina Ström

Ledamot                                Ahmad Doghouz

Ledamot                                Jonas Jonsson

 

Hässleholms Civilförsvarsförening i lokalpressen

Stort repotage i Norra Skåne i dagen tidning

Klarar du en vecka utan el och vatten?

Trycket har hårdnat på Civilförsvarsförbundet sedan kriget bröt ut i Ukraina.Människor är ute efter både nödutrustning och information.– På senare tid har vi sett en markant ökning av personer som vill engagera sig, säger Bo Persson, ordförande i Civilförsvarsförbundets lokalavdelning i Hässleholm.Hässleholm • Publicerad idag 07:00

Lennart Norgren och Bo Persson i Hässleholms Civilförsvarsförbund märker ett ökat intresse för information och beredskap.
Lennart Norgren och Bo Persson i Hässleholms Civilförsvarsförbund märker ett ökat intresse för information och beredskap.Foto: Stefan Olofson

Bo Persson och vice ordförande Lennart Norgren har packat upp en docka, som de ska testa hjärtstartaren på. De håller till längst ner i korridoren i en tidigare kasern på Garnisonen precis intill skyddsrummet. Soldaternas förvaringsskåp minner om en tid med vapenskrammel och tramp med kängor i byggnaden.

– Här inne har vi vår lokal där vi förvarar materiel som vi använder i utbildning och på uppdrag, berättar Bo Persson och sträcker ut lokalförbundets blå banderoll som är upphängd på gallerskåpen.

Ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas och om det sker så bör varje svensk kunna klara sig på egen hand i en vecka. Det har Försvarsberedningen konstaterat.ANNONS

– Börja med att titta vad du har hemma. Vi utbildar i hemberedskap. Det stärker självförtroendet att veta att man klarar sig vid en kris och det är bra för gemenskapen att prata om sådana här saker, säger Bo Persson.

Bo Persson och Lennart Norgren tar en titt i kmontorslådan.
Bo Persson och Lennart Norgren tar en titt i kmontorslådan.Foto: Stefan Olofson

Civilförsvarsförbundet är en av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna. Här finns bland annat Röda korset, Blå Stjärnan, Lottakåren och Bilkåren. Civilförsvarsförbundet bildades 1937 och utbildar i riskmedvetande, hur du klarar olyckor, kriser och höjd beredskap.

Civilförsvaret har informationsmöte i Räddningstjänstens lokaler.
Civilförsvaret har informationsmöte i Räddningstjänstens lokaler.Foto: Simon Rehnström

– Vi har fått vårt huvuduppdrag av MSB, Myndigheten för samhällsskyd och beredskap. Vi planerar och genomför utbildningen för FRG, Frivilliga Resursgrupper, som är en extra resurs vid olyckor och kriser i samhället. I en FRG ingår personer från olika frivilligorganisationer som tillsammans besitter en bred kunskap. Civilförsvarsförbundet ska göra så att markservicen fungerar vid en kris. Vi ska vara på plats och registrera vilka som kommer och går och fördela uppgifter. Vid en större olycka, katastrof eller i värsta fall krig ska vi se till att administration och samordning fungerar, berättar Bo Persson.

Bo Persson testar hjärtstartaren under överinseende av Lennart Norgren.
Bo Persson testar hjärtstartaren under överinseende av Lennart Norgren.Foto: Stefan Olofson

Efter murens fall 1989 började svenska regeringar att nedrusta försvaret. Den allmänna värnplikten avskaffades, beredskapslager med mat, mediciner, drivmedel avvecklades och såldes ut.

– Vi trodde att vi inte skulle drabbas av krig och elände, vilket vi senare insåg att det var fel. Vi är väl lite fredsskadade och blåögda. I Finland har de kriget mot Ryssland i minnet och valde att inte avveckla sitt försvar och civilförsvar. Nu står de bättre rustade än vi. Med avvecklingen försvann en stor kompetens, som vi nu håller på att bygga upp igen, och det tar tid. Vi har kommit till insikt om att om strömmen försvinner så släcks datorn, vi kan inte ladda mobiltelefonen, vi kan inte ta ut pengar, tanka bilen, åka tåg, köra elbil, laga mat på spisen, förvara mat i kylskåp. Mobilmasterna slås ut, vi kan inte beställa mediciner digitalt. Listan kan göras längre. Kort sagt blir allting lamslaget. Då ska bland annat frivilligorganisationerna finnas där för att hjälpa civilsamhället, säger Lennart Norgren.

Han arbetade som civilanställd på P2 mellan 1965 och 2000 med mobiliseringsuppgifter. Han drar fram en stor plastlåda med saker som behövs om datorn inte fungerar vid en krissituation.

– Vi har flera lådor med kontorsmateriel, förklarar Lennart Norgren och visar pärmar, hålslagare, häftapparat, listor, pennor, tejp och annat som är grund för att administration och samordning kan fungera när datorn är utslagen.

För några år sedan skickade MSB ut informationsskriften ”Om krisen eller kriget kommer”. Många skrattade bort den och tyckte att den var skräckpropaganda av typen att ”ryssen kommer”. Broschyren med råd och tips kan höja kunskapen och med kunskap minskar också oron, menar Bo Persson och Lennart Norgren.

Civilförsvarsförbundet har ett avtal med Hässleholms kommun som innebär att de har utbildningsansvar och samordningsansvar för FRG. Kommunen har inte beredskap att göra allting och ska utnyttja de frivilliga resursgrupperna.

– FRG anordnar grundutbildning under 36 timmar. Det är många bra saker man får lära sig. Man ska vara fyllda 18 år för att delta, säger Bo Persson.