Tunnelbaneutrymning, övning

Natten mellan torsdag och fredag, 17-18/10 genomfördes en utrymningsövning i Stockholms tunnelbana, ca 170 personer i olika åldrar deltog. Övningen genomfördes mellan 24.00-04.00 då tunnelbanan normalt är stängd.

Alla deltagare fick ett kuvert med nummerlappar och information. Samtliga registrerades och visade legitimation och mobilnummer kontrollerades. Detta för att ingen skulle ”försvinna” eller komma bort under övningen i tunnlarna.

Därefter inleddes en lång väntan på att övningen skulle börja. Så småningom kom tåget och övningen inleddes. Alla vagnar var försedda med kameror och vi åkte in i tunnelsystemet. Relativt snabbt inträffade ett fel och vi fick vänta i tunnel i vagnen på våra platser.

Plötsligt kom information i högtalarsystemet att vagnarna måste utrymmas pga en brand i mitten av tåget. Vi uppmanades att lämna vagnen och ta oss från röken tillnärmaste station eller nödutgång. Dörrarna öppnades och till vår stora förvåning var det mycket långt ned! Bra mycket mer än en meter. Många av oss satte sig ner och hoppade ut i ”avgrunden”. Många behövde hjälp för att kunna ta sig ner.

Nu inleddes en lång vandring i makadam stenarna, mycket svårgånget. Vägen var väl markerad med ljus och skyltar som informerade om avståndet till närmaste nödutgång, här gällde det att välja rätt håll, dvs kortaste vägen. Vi gick ca 216 meter. Där fanns en mycket väl upplyst nödutgång!
Genom dörren och där finner vi en lång, lång backe upp till frihet (ett bostadsområde). Väl uppe ”avbryts övningen ” och alla fick vandra ned i tunnel igen och gå vidare ett par hundra meter till närmaste perrong. Det visade sig senare att alla (vilket är helt rätt) hade valt nödutgången och inte att gå vidare till perrongen.

Väl framme registrerades vi igen och fick en utvärderingslapp att fylla i. Här fanns även lite förfriskningar i form av slät vetebulle och ”smaskis” dryck. Välbehövligt nu frampå småtimmarna.

Avslutningsvis transporterades vi tillbaka till samlingsplatsen, där bussar fanns för transporter in till Stockholms central för de som behövde det.

Det var mycket intressant att få deltaga och uppleva atmosfären i tunnlarna med rök och under lite press.

Tyvärr finns inga bilder då det var förbjudet att fota under hela övningen.

Ansvarig för övningen var tekniska högskolan vid Lunds Universitet i ett projekt som kallades Metro.

Med under övningen var även MTR:s personal (tunnelbaneentreprenör).

Vi som var med var från Civilförsvarsförbundet Stockholm och Bromma, Civilförsvarsförbundet Stockholms Län (distriktet).

Vid datorn:

Camilla Hanström
Ordförande
Civilförsvarsförbundet Stockholm