Kallelse årsmöte 2024

Välkomna till Civilförsvarsföreningen Stockholms årsmöte 2024.

Civilförsvarsföreningen Stockholm inbjuder medlemmarna till årsmöte.

Datum: Den 14 mars 2024.
Tid: Klockan 18.30.
Plats: Ljustergränd 5, N Hammarbyhamnen på Söder (ingång från kajen).

Årsmöteshandlingar kommer att distribueras vid mötet.

Dagordning enligt föreningens stadgar.

För att underlätta beställning av kaffe vid årsmötet är styrelsen tacksam om Du anmäler ditt deltagande till Marianne Sahlin Karlsson, mobil: 0708-916370 eller mail: anmarsah@gmail.com, senast en vecka i förväg, alltså den 7 mars.

För styrelsen

Marianne Sahlin Karlsson
Sekreterare

Kontaktuppgifter

Sekreterare

Marianne Sahlin Karlsson

Temadag ”Civila i krig”

Den 15 oktober 2016

Program:

10:30 – 11:00 Samling, fika, presentation av deltagare.

11:00 – 12:30 Frankrike under andra världskriget. Arne Hultman kommer att berätta om sina rafflande upplevelser, flykten från Paris 1940 som sexåring på egen cykel, då hela staden tömdes på sin befolkning på order av de franska myndigheterna, tyskarnas bombning av Orléans, krigsåren i Paris med allierade bombningar dag och natt och Paris befrielse i augusti 1944. Ni får reda på hur ett barn på 6 – 10 år upplever och reagerar på farliga situationer.

12:30 – 13:30 Rast, fika

13:30 – 14:30 Kriget i Syrien. Vi träffar en man som är född och uppvuxen i Sverige. Han lämnade tryggheten i Sverige för att kriga mot en av de mest fruktade terrororganisationer som världen skådat – ett beslut som kommer att förändra honom för all framtid. Ingen av oss kan ha undgått bilderna som ständigt fladdrar förbi. För det mesta vänder vi bort ansiktet eller stänger webbläsaren, men halshuggningarna och de ofattbart brutala våldtäkterna är på riktigt. Han klarade inte av att se på utan att göra någonting. Trots att han inte visste vad som väntade honom åkte han via Turkiet in i Syrien och befann sig plötsligt mitt i fasansfulla strider.

14:30 – 15:30 Dagens hotbild och återuppbyggnad av det civila försvaret. Ulf Engström är säkerhets- och beredskapshandläggare på Stockholms Läns Landsting. Han kommer att berätta om den aktuella hotbilden och om återuppbyggnaden av det civila försvaret.

15:30 – 16:00 Reflektion, samtal.

Anmälan skickas till stockholms@civil2.se

S:t Paulsgatan 39 C Stockholm (Södermalm)
Stagnelius den 15 oktober 2016 10:00 – 16:00

Föreläsning om nödvärn

…en sommarkväll 2006 såg Per-Anders Pettersson ”en kvinna bli överfallen av en man.  Han tog sin domkraft och slog till gärningsmannen. En gång. Två gånger.  Det förändrade hans liv för alltid.  – Hade jag vetat vad det skulle kosta mig hade jag nog inte gripit in, säger han”.

Per-Anders Pettersson dömdes för misshandel. Varför blev han dömd? Vad vet vi om nödvärnsrätten? Hur är den konstruerad? Dessa och andra frågor kring nödvärnet kommer at diskuteras på föreläsningen om Nödvärnsrätt.

Anmälan skickas till stockholms@civil2.se

S:t Paulsgatan  39 C Stockholm (Södermalm)

Hartwickska rummet den 12 oktober 2016 18:30 – 21:00

Lyckad temadag med Stockholms Civilförsvarsförening

Hur påverkar hotet vår vardag? Vad gör vi i en verklig katastrofsituation? Vem ska vi vara vaksamma på?

Så löd frågeställningarna inför temadagen om ”terrorism och katastrofsituationer” som genomfördes av Stockholms Civilförsvarsförening i slutet av maj då ett tjugotal medlemmar samlades för att lyssna på föreläsningar och delta i scenarioövning.

Styrelsen vill särskilt tacka:

  • våra engagerade medlemmar och gäster som delade med sig av sina erfarenheter och perspektiv från olika håll i samhället
  • föreläsaren Linus Gustafsson från Försvarshögskolan som gav oss en teoretisk grund om vad terrorism egentligen är, och hur vi kan förebygga och förbereda oss
  • föreläsaren, brandmästaren och leg. läkare Curt L Malmsten – med ett gediget cv från såväl författarskap som arbete i fält –  som gav oss en djupare inblick i ämnet katastrofmedicin
  • scenarioövningsledaren Sverre Sverredal från Svenska Institutet för Kriskommunikation som ledde workshopen kring  fingerade händelser i det offentliga rummet 

Funderingar vi tar med oss från temadagen är kopplade till hur vi som individer förväntas och kan agera i en krissituation. En del svar finns på Civilförsvarsförbundets och Myndigheten för samhällsskydds webbplatser (www.krisinfo.se representerat för dagen). Andra frågor som rör lokala skyddsrum, livsmedelförsörjning samt individernas egna ansvar för att inhämta information och förbereda sig för längre elavbrott eller problem med vatten och kommunikationer hade inte lika självklara svar. Vi kunde konstatera att delar av Civilförsvarsförbundets 72-timmarskoncept med fördel skulle kunna kommuniceras vidare av många, i flera kanaler och sammanhang.

Håll utkik efter fler temadagar och kurser på gång under året. Vi återkommer med datum inom kort…

Vänliga hälsningar

Vladimir Iserell/Maria Langen å styrelsens vägnar

 

Välkommen till årets första temadag.

Välkommen till årets första temadag. Medlemmar i  Stockholms Distrikt är välkomna.

Stockholms Civilförsvarsförening bjuder in till årets första seminariedag på temat terrorism. Hur påverkar hotet vår vardag? Vad gör vi i en verklig katastrofsituation? Vem ska vi vara vaksamma på?

Lördagen den 28 maj 2016, kl. 9.00-16.00, i Andreassalen på Högbergsgatan 31, i Stockholm. I en mix av presentationer, scenarioövning och dialog får du möjlighet att möta och diskutera med såväl föreläsare som styrelserepresentanter och andra medlemmar.

 

På programmet står:

  •   09.00-09.30 Samling och fika
  •   09.30-09.45 Ordföranden Vladimir Iserell hälsar välkommen och introducerar dagen
  •   09.45-10.00 Presentationspass ”laget runt”
  •   10.00-10.45 Teoretisk grund; Vad är terrorism? Hur kan man förebygga/förbereda sig?Förläsare Linus Gustafsson från Försvarshögskolan.
  • 11.00-12.00 Föreläsning om katastrofmedicin med Curt L Malmsten
  • 12.00-13.00 Lunch
  • 13.00-15.00 Scenarioövning* med fingerade händelser i det offentliga rummet – Sverre Sverredal, Svenska Institutet för Kriskommunikation.
  • 15.00-16.00 Reflektion och utbyte av erfarenheter och funderingar. Ordförande sammanfattar dagen och berättar om kommande aktiviteter i föreningen.

Scenarioövning. Utifrån fingerade scenarion ställs vi inför ett antal frågor. Hur bör man agera som individ vid ett befarat terroristdåd? Hur kan arrangörer/samhälle agera för att rädda liv och egendom? Vad bör kommuniceras? Vi delar upp deltagarna i grupper som får ett delscenario presenterat och under viss tidspress tar fram tänkbara åtgärder. Uppsummering av dagen och dokumentation av olösta frågeställningar och förslag som kanaliseras till lämplig instans av Maria Langen för senare återkoppling till deltagarna.

Stockholms Civilförsvarsförening bjuder på morgonfika och lunchsmörgås. Vill du ha en mer stadig lunch finns flera restauranger inom gångavstånd.
Bekräfta senast 23 maj att du kommer till stockholms@civil2.se. Max 30 deltagare.

Välkomna!

Styrelsen i Stockholms Civilförsvarsförening

Maria Langen, sekreterare och samordnare av temadagen: maria.langen@svelan.se, 070-536 31 05 Vladimir Iserell, styrelseordförande: vladimir.iserell@gmail.com, 070-267 70 64

 

Nystart för föreningen

Hej alla medlemmar i Stockholms Civilförsvarsförening.

Sent omsider så blev det en ny styrelse vald på föreningsstämman nov 11 2015. Undertecknad blev vald som ordförande och Henrik Angel, Inger Carlsson och Isak Kronberg valdes till ledamöter. Vi är valda fram till nästa ordinarie föreningsstämma 17 mars 2016 kl. 18.30.

Själv är jag ganska ny medlem i Civilförsvarsförbundet och tillhör nu Stockholm då Lidingöföreningen har hamnat i dvala. Mina tidigare föreningsmeriter är styrelsearbete bland annat i Lidingö lottakår, Rotary och Marinsällskapet Göteborg. Har också varit vald revisor i flertal föreningar. Har haft militärt avtal i många år som förplägnadslotta samt gjort FN-tjänst. Det som idag ligger mig närmast om hjärtat att satsa på inom det civila försvaret är FRG, Frivilliga ResursGrupper. Att utbilda ”vanliga” människor så de känner sig trygga i händelse av kris och kunna vara en resurs i hjälparbetet är viktigt. Man vet aldrig vad som kan hända.

Då startsträckan blev lite kort för oss att anordna den traditionella julglöggen så har vi bytt ut den till en Nystart 2016 istället, datum är satt till jan 24 kl. 14.00, lokal och innehåll meddelas senare.

I februari kommer f.d. Lidingö lottakår bjuda in oss till en ”Sköt-dig-själv” kurs, platserna är begränsade och mer information kommer när datum är satt.

Som vanligt är lättaste vägen att få löpande information är att meddela sin e-mail-adress, har man ingen e-mail så kan man lämna sitt mobilnummer och istället få ett SMS på viktiga påminnelser. E-adressen/mobilnummer lämnas antingen till kansliet eller till mig, birgitta.olsen@telia.com/070 220 2599. Isak fortsätter med sitt strålande arbete på Facebook sök på Civilförsvarsförbundet Stockholm så hittar ni gruppen.

Vill på styrelsens vägnar önska en trevlig december och att vi får julfrid över julhelgerna.

Vid ”pennan”
Birgitta Olsen
Ordförande

Kallelse till föreningsstämma Stockholms civilförsvarsförening

På den ordinarie föreningsstämman i mars, tillstötte komplikationer som gjorde att delar av styrelsen avgick med omedelbar verkan och själva stämman inte avslutades, d.v.s. inget giltigt stämmoprotokoll finns.

Stockholms civilförsvarsförening är en av de största föreningarna i länet, och tillströmningen av nya medlemmar är i positiv riktning. Det är därför väldigt viktigt att en ny styrelse väljs så fort som möjligt. Några från den gamla styrelsen finns kvar men det behövs nya krafter. Stockholm står inför nya utmaningar bland annat att få igång Frivilliga resursgrupper i staden, och bl.a. genom flyktingströmmarna som ökar lavinartat, ökar också behovet av frivilligkrafter.

Därför kallar vi på distriktsnivå nu till denna stämma. Den kommer att genomföras onsdagen den 11/11 kl. 18:30 på Hartwickska huset Sankt Paulsgatan 39, Södermalm (t-bana Mariatorget). Mötet är i Stagneliusrummet, ingång från gården.

Det är oerhört viktigt att Ni medlemmar kommer och göt Er röst hörd, och eftersom det inte finns någon valberedning så vill vi att om du kan tänka dig att sitta i den nya styrelsen, meddelar detta på enklaste sätt via mail till anders.lundin@civil.se. Själva valprocessen sker då sedan på själva stämman.

Vi behöver er föranmälan om att Du kommer då någon slags förtäring kommer att serveras. Även anmälan gör via mail till anders.lundin@civil.se senast 4/11.

Distriktet kommer att stötta den nya styrelsen för att få igång verksamheten igen.

 

Välkomna till en viktig stämma

 

Anders Lundin

Verksamhetsledare

Mellersta Regionen

4 nya HLR instruktörer

Idag utbildade Civilförsvarsförbundet 4 nya HLR instruktörer (Vuxen-HLR med hjärtstartare). Huvudinstruktör Peter Asmund kontrollerade kursdeltagarnas utbildningsståndpunkt och kontrollerade därefter hur dem genomför sina förberedda träningsuppgifter. Teorin varvades med praktiken. Dagen bjöd på djupa diskussioner, mycket skratt samt intensiva övningar. Det bör påpekas att en av kursdeltagarna överlevde hjärtstopp utanför sjukhus i fjol. Det var både spännande och inspirerande att höra hans berättelse om livräddningsinsatsen.

 

P.S. En av de nyutbildade instruktörer hör till Civilförsvarsförbundet Stockholm.

En intressant föreläsning

Årets stämma bjöd förutom viktiga diskussioner även på en fantastiskt intressant föreläsning om M/V Kertu:s grundstötning den 29/10. Föreläsare: Björn Meijer / Kustbevakningsöverinspektör, C Led C. Region Nordost.

”Oroligheter i stadsmiljö” som PowerPoint

Den 26 november 2014 genomfördes en föreläsning om oroligheter i stadsmiljö. Föreläsningens innehål: 1) praktiska erfarenheter från nattvandringen i Älvsjö i samband med förortsbränderna som skedde maj 2013; 2) teoretisk genomgång av nödvärnsrätt; 3) råd och tips vid konflikthantering. Nu är PowerPoint presentation från föreläsningen är tillgänglig via internet.

PowerPoint presentation kan hittas här: http://samhallets-skydd.se/oroligheter-i-stadsmiljo/