VILSE I SKOGEN

 

Hitta vilse 2    Hitta vilse 2

Ska du ut i skogen? Även om du är en van skogsvandrare, tänk på det här innan du ger dig iväg:

Rätt klädd
För valet av kläder är det i viss mån väderleken som styr, men samtidigt kan det vara bra att tänka på att man kan råka ut för snabba väderomslag eller att man stannar ute i skogen längre än planerat. Under sensommaren och hösten kan det vara varmt på dagen, men på kvällen kan kvicksilvret krypa nedåt. Då är det bra att ha med den där extra tröjan.

Matsäck och dricksvatten
Några extra smörgåsar i matsäcken är alltid bra att ha med sig. Glöm inte ta med vatten, en 1½ liters vattenflaska per person är lagom. Det är betydelsefullt om man även har med sig vätskedrivande kaffe eller te – vilket är bra eftersom varm dryck är nödvändigt om man behöver värma sig. Ha alltid med följande saker ut i skogen = en miniminivå för att undvika problem:

Kompass
Kompassen är det bästa och säkraste sättet att ut rätt riktning. Visserligen går det med hjälp av naturens tecken att få en uppfattning om var man befinner sig, som att myrstackar byggs vid träd i sydlig riktning i förhållande till trädet, men det stämmer inte alltid.

Karta
Kartan är ett måste. Innan man beger sig ut i skogen, studera kartan noggrant. Kontrollera isynnerhet var vägar och kraftledningar finns, de ger bra vägledning när man ska orientera sig.

Kniv
Den som plockar svamp har kniv med sig, men det är bra för alla som ska vara i skogen att ha med sig en kniv. Den kan behöva användas till att skära grenar till en eld med mera.

Cigarrettändare
Det är bättre och säkrare med cigarettändare än med tändstickor. Det kan bli nödvändigt att göra upp eld för att värma sig eller signalera med.

Visselpipa
Ljudet av en visselpipa når längre än din röst.

Karameller
En påse med riktigt söta karameller är mycket bra. Går man vilse och blir stressad, faller blodsockerhalten. Då blir man trött och hjärnan hänger inte riktigt med. Man blir surare, och tappar tålamodet. De söta karamellerna får fart på blodsockret, och man kan börja tänka klart igen. Just att tänka klart och tydligt är viktigt om man villat bort sig i skogen.

Tappar man bort sig, är det lätt hänt man blir stressad. Ytterst handlar om att se till att kroppen och knoppen är tillfredsställd, att man har tillräckligt med mat och dryck och kan klara av väderleken.

Barn behöver mer
Om barn är med på utflykten gäller det att inte snåla med vare sig mat eller vatten. Barn behöver äta och dricka betydligare oftare än vuxna, så att de inte får för lågt blodsocker. Ge barnen en extra smörgås eller banan för att de inte ska bli trötta och tappa humöret. Vätske- och matbrist påverkar tankeförmågan negativt.

Nödsituation
Om man trots allt inte lyckats hitta rätt i skogen, och känner sig allmänt uppgiven, så går det vid en nödsituation att ringa 112 med en mobiltelefon. SOS Alarm kan spåra mobilsamtal från vissa mobiloperatörer via utplacerade GSM-master. Kontrollera om din operatör erbjuder den möjligheten.