Matrecept

Vid en krissituation gäller det att få i sig tillräckligt med energi för att orka, samtidigt som man ibland behöver tillaga maten utan tillgång till elspis. Snabbris, makaroner och nudlar kompletterade med kött- och grönsakskonserver mättar bra. Men i längden kan det vara gott med lite variation. Variera gärna kryddningen för att få spännande smaker. Tillred på spritkök, gasolkök eller utomhus över öppen eld, grill, Muurikkahäll, wokpanna eller vad du har att tillgå.

Obs! Viktigt med mycket god ventilation om ni lagar inomhus på grund av risken för koldioxidsförgiftning.

 
Här följer några tips på enkla, snabba och goda rätter att ta till:

matlagning-med-civilforsvarsforbundet

Bröd:

Pinnbröd i panna

Bröd
3 dl vetemjöl
1 nypa salt,
1 rågad tesked bakpulver med 1.5 dl vatten.

Blanda ingredienserna och knåda till en deg. Om du blandar i en plastpåse slipper du kletet! Platta till tunna klickar och grädda i stekpanna några minuter på var sida.

 

Tips:

För att maten ska hålla sig fräsch längre, tänk på våra gamla metoder att konservera maten; salta, torka, röka och inläggningar.

Vitaminer och mineraler

För att se till att få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, ät gärna mycket av dessa näringstoppar:

A – Morot, torkade aprikoser, nypon, leverpastej, tonfisk

D – Makrill

E – Sötmandel, hasselnötter, torkade aprikoser, tonfisk (i olja)

B1 – Havregryn, ärter (frysta), kaviar

B2 – Sötmandel, leverpastej

B6 – Hasselnötter, sötmandel, banan, makrill, tonfisk

Folacin – Spenat, brysselkål, sparris, hasselnötter, sötmandel

B12 – Leverpastej, musslor, makrill

C – Nypon

Ca – Nypon, sötmandel, hasselnötter

K – Nypon, russin, sötmandel, katrinplommon

Mg – Sötmandel, nypon, hasselnötter

Fe – Torkade aprikoser, nypon, leverpastej

Zn – Kaviar, leverpastej

Selen – Musslor, tonfisk, makrill

Vill du bidra till ett säkrare samhälle? Bli medlem

Ansvarig för sidans innehåll: utbildning@civil.se