Rötmånaden

Undvik magsjuka under rötmånaden

Det gäller att handskas rätt med matvaror under rötmånaden som börjar runt 22-23  juli och varar till 22-23 ugusti. Då förstörs maten lätt, eftersom luften är varm och fuktig och de flesta bakterier och mögelsvampar trivs som bäst.

Välj varor som har förpackats nyligen, de har lång hållbarhetstid kvar.

Om du åker bil till butiken, tänk på att temperaturen i en bil som står i solgasset kan komma upp i 50 grader. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska med kylaggregat som kan kopplas till ett uttag i bilen.

När du kommer hem:

  • Ställ snabbt in kylvarorna i kylskåpet. Hållbarhetstiden blir betydligt kortare om maten står framme i rumstemperatur en tid.
  • Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.
  • Ta bara fram de matvaror du räknar med ska gå åt vid varje måltid. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

På utflykt, på landet eller i båten:

  • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
  • Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat. Finns det inte tillgång till vatten är våtservetter ett bra alternativ.
  • Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.

Källa: Livsmedelsverket


Ansvarig för sidans innehåll: utbildning@civil.se