Värme

Vid elavbrott kyls en bostad, vars uppvärmning är beroende av el, snabbt ut. Redan vid en temperatur på 15 grader känns det ruggigt.

Nödrum

Förbered något rum i bostaden som ett nödrum. Ett maximalt bra nödrum ligger mellan andra rum mot söder i övervåningen

I flerfamiljshus väljer du rummet intill eller ovanpå/under det rum din granne håller varmt. Stäng till mot övriga kalla rum.

Tälta inomhus

Bygg en koja av filtar med hjälp av stolar, soffa och bord. Inuti kojan hålls värmen kvar. Eller ta fram tältet, spänn upp det och fäst i stadiga föremål i rummet. Varje människa avger 75W vilket oftast räcker för att nå en bra sovtemperatur i kojan eller tältet.

Lägg mattor på golven i kalla rum. Ha ordentligt på fötterna. Isolera fönstren – särskilt på natten – genom att dra ner persienner och dra för gardinerna,

Kläder

Klä dig med flera olika lager kläder. Lagret längst in mot kroppen och mellanlagret ska hålla kroppen varm. Det yttersta lagret kläder ska skydda mot blåst, regn och snö när du går utomhus. Natten klarar man om man sover i sovsäck.

Extra värme

Det är bra att kunna värma upp bostaden eller något rum i den på något annat sätt än med el när det blir strömavbrott. Men OBS! Det är viktigt att läsa igenom bruksanvisningen och följa anvisningarna före och under användning för att undvika faror.

För att få extra värme kan du

  • bränna stearinljus eller fotogenlampa med veke
  • använda fotogenkamin eller gasolvärmeapparat, men bara under tiden du är vaken. Värm upp rummet under dag och kväll, stäng av för natten när du sover.
  • varje människa avger 75W…

Koloxidfara

Men tänk på koloxidfaran. Vädra kort men rejält och ofta om du använder kok- eller värmeapparater, som förbrukar mycket syre. Tänk på att eldriven, mekanisk ventilation inte fungerar vid elavbrott.

Brandrisk

  • Se upp med ljus i fönster!
  • Håll bränslen och öppna lågor åtskilda!
  • Förvara inte mer än tillåten mängd bränslen i bostaden.
  • Förvara bränsle i godkända kärl.
  • Ha alltid brandsläckningsutrustning tillgänglig.

Innan strömmen kommer tillbaka ska du stänga av alla el-element och andra större strömförbrukare. När strömmen återkommer slår du i mycket långsam takt på en apparat i taget.

Vill du bidra till ett säkrare samhälle? Bli medlem

Ansvarig för sidans innehåll: utbildning@civil.se