FRG i Skellefteå får omfattande utbildning

”I mitt uppdrag som säkerhetssamordnare i Skellefteå kommun ingår att hantera säkerhets- och krissituationer både i realtid men framförallt förebyggande”, sa Patrik Nilsson, nyanställd efter Erik Nordlund som gått i pension. Patrik deltog i FRG:s avslutningsträff på Brinken häromveckan och gav en omfattande inblick i sitt uppdrag som kommunens säkerhetssamordnare.

FRG:arna, ett 20-tal närvarande som lyssnade på Patrik blev än en gång varse om vilken omfattande utbildning som kommunen erbjuder de skelleftebor som ingår i FRG, (frivilliga resursgruppen). FRG:arna befann sig i hetluften när cryptosporidium härjade i mitten av april 2011. Det var då man körde ut vatten till de som själva inte kunde hämta sitt vatten.

FRG, där kommunen är huvudman, leds av Lena Lundman Westberg och Rune Erngrund. De ser till att medlemmarna får ständig utbildning. Kurser i Första hjälpen, HLR (hjärt-och lungräddning), krisberedskap, hur man möter människor i kris, efterspaning av försvunna personer, allmän brandkunskap med bla praktiska övningar, kommunkunskap. Detta är bara ett litet axplock ur den omfattande utbildningen. FRG:arna ska med kort varsel kunna inställa sig om en akut situation inträffar i kommunen.

Kommunens samverkansaktörer är bland annat: Länsstyrelsen, MSB + övriga centrala myndigheter, Försvarsmakten, Räddningstjänsten, FRG och Posom..

Det lokala krissamverkansrådet (KRISS) består av: Skellefteå kommun, Boliden Mineral, Boliden Rönnskär, Skellefte Kraft, Landstinget, Polismyndigheten, Skellefteå Airport, Skelleftebuss, SOS Alarm och Hemvärnet.

Text: Karin Långdahl