Avslutning av årets FRG-grundutbildning

Torsdagen den 9 november träffades nästan samtliga av årets deltagare i Stadshuset för sitt sista utbildningsmöte som även inkluderade förtäring, utbildningsbevis och lite avtalsskrivande. Det innebär att Linköpings kommun nu är ännu lite bättre rustad ifall det skulle inträffa någon större eller utdragen händelse där kommunens egna krisresurser inte räcker till. Vi säger TACK och och önskar våra nya resurser! LYCKA TILL (vi hoppas att kunskaperna inte ska behövas i skarpt läge)!

Medlemsträff med förtäring

Som tidigare meddelats bjuder föreningen in sina medlemmar till en träff med umgänge och förtäring tisdagen den 21 november. Med anledning av förbundets 80-årsjubileum kommer vi även göra en del tillbakablickar. Läs mer och anmäl dig under rubriken ”Kalender” (till vänster eller direkt här).

Öppen föreläsning om informations- och cybersäkerhet

Onsdagen den 13 december kommer Carolina Angelis hålla en föreläsning om modernt spioneri på Flygvapenmuseum i Malmslätt. Läs mer och anmäl dig under rubriken ”Kalender” (till vänster eller direkt här).

Kommande händelser (se även Kalender till vänster)

  • 2017-11-21    Medlemsträff/julfest
  • 2017-12-13    Cybersäkerhetsföreläsning på Flygvapenmuseum

Kort rapport från Förbundsstämman

Många var av förklarliga skäl bekymrade över läget och diskussionerna blev långa och intensiva. Det ursprungliga förslaget om förbundsavgift röstades ner, en kompromiss som inte skulle räcka resulterade i ajournering men efter viss dramatik kunde en ny kompromiss som skulle ge bättre ekonomi beslutas och en ny styrelse utses.

Kort rapport från Föreningsmöte

Den 28/9 kom en liten men tapper skara för att lyssna på och diskutera de nya förslag (propositioner från förbundet och motioner från föreningarna) som vi behöver ta ställning till inför den centrala förbundsstämman i Stockholm 14-15 oktober, dit Linköpingsföreningen skickar en av fem representanter från länet. En stor och delvis kontroversiell punkt gällde förbundets förslag att uttaxera 100 kr per medlem. Många motioner är kritiska till förslaget. Det finns även andra motioner. Stämmohandlingar finns sedan en tid att läsa på http://www.civil.se/medlemmar/forbundsstamma/

Studiebesök

Onsdagen den 13 september besökte ett gäng från föreningen och FRG Östergötlands Kontrollcentral i Norrköping. Det är en av luftfartsverkets anläggningar och utövar integrerad civil/militär flygtrafikledningstjänst. Efter lite information besökte vi radarcentralen och tornet. Vi tackar Lilian för ett mycket intressant besök!

In memoriam

Vår mångårige vän, styrelsekollega, självskyddsinstruktör, FRG-ansvarige tillika trubadur och allkonstnär Rune Källklint har lämnat oss. Hans långa gärning i föreningen kan inte nog överskattas. Våra tankar går till hans anhöriga.

Syfte

Vad är föreningen till för !? Det övergripande målet är naturligtvis att göra såväl våra medlemmar som samhället tryggare och robustare och gärna ha trevligt under tiden! Vi gör det

  • genom instruktörernas kurser (gratiskurser som ”72 timmar” och t.ex ”Första Hjälpen med HLR” eller betalkurser som t.ex ”Hitta Vilse” för pedagoger och ”Vuxen-HLR med hjärtstartare” för företag)
  • genom förbundets ansvar att utbilda och utveckla FRG
  • samt tillsammans med er i form av olika medlemsaktiviteter.

 

Rapporter från föreningsstämman och styrelsemöten

Se länken Styrelsen (till vänster)

Sedan sist

Eftersom det händer så ooootroligt mycket i föreningen (nåja), så har vi flyttat ”loggen” till egen sida (se länken Sedan sist till vänster).

Föreningen firar 80 år

Föreningen fyller 80 år i år och det vill vi uppmärksamma. Bakgrunden till att förbundet bildades, hur vi verkat för ett säkrare samhälle, hur hotbild och medlemsantal förändrats över tiden. Det vore trevligt om vi kan få lite hjälp av några att förbereda något (tillbakablickar, nulägesanalys, hot och möjligheter, medlemsträffar och gärna någon sorts jubileumsfirande)! Några av er har varit medlemmar i flera decennier och vi vill gärna höra och dokumentera era minnen och erfarenheter.

Vad mer ska vi satsa på?

Inriktningen styrs av förbundet och beror på myndighetsbeslut och anslag från MSB. Föreningen vilar traditionellt på några olika ben: våra medlemmar (dvs styrelsen och alla ni andra säkerhetsmedvetna medlemmar som betalar och bidrar till finansieringen och i många fall även ställer upp och hjälper till i olika sammanhang), våra instruktörer (som i år har färre uppdrag än vanligt beroende på nya direktiv där flera gratiskurser tagits bort) samt som värd för FRG - den Frivilliga resursgruppen som startat en ny grundutbildning i år (första på flera år).

FRG

Det har gått några år sedan vi hade en grundutbildning senast men efter informationsmötet i Stadshuset i våras hade vi ett 20-tal intresserade och startade därför en ny grundutbildning med avslutning den 9 november. Vi kommer starta en till grundutbildning 2018 (preliminärt i slutet av januari). Återkom om du också vill gå med i den Frivilliga Resursgruppen för att göra Linköping tryggare.

Se mer information om Linköpings Frivilliga Resursgrupp genom att klicka på FRG-länken till vänster (http://www.civil.se/ostergotland/linkoping/frg/). Ett stort tack till er som ställer upp när kommunen kallar!

Vill du hjälpa styrelsen?

Har Du ett bra kontaktnät ? Föreningen saknar bl.a. valberedning. Vill Du ordna medlemsaktiviteter eller hjälpa till med andra saker? Personer som brinner för ett tryggare och säkrare samhälle behövs alltid! Kontakta i så fall någon i styrelsen. Webbredaktören tar tacksamt emot förslag på texter att skriva här. Kontakta föreningen linkoping@civil2.se.

Bli medlem

Om ni inte redan är det får ni naturligtvis jättegärna bli medlem för att stödja arbetet för ett säkrare samhälle.

Synpunkter

är alltid viktiga för oss! Kontakta oss när som helst på linkoping@civil2.se (så kommer mejl till Ordförande, Sekreterare och Kassör). Vi finns även på Facebookhttps://www.facebook.com/linkopingcivil MVH Styrelsen genom Martin Blomberg Ordförande, Webb-redaktör, FRG-ansvarig, Instruktör