Öppen föreläsning i Cybersäkerhet

”Det finns inga tekniska lösningar som inte har sårbarheter och den största sårbarheten är människan”

Onsdagen den 13 december kommer Carolina Angelis (från Yobany) hålla en föreläsning om Cybersäkerhet på Flygvapenmuseum i Malmslätt. Den vänder sig till medlemmar av Frivilliga Försvarsorganisationer men även presumtiva medlemmar är välkomna. Föreläsningen har inte kommit ut i Flygvapenmuseets kalender ännu men det är på gång.

Studiebesök

Onsdagen den 13 september besökte ett gäng från föreningen och FRG Östergötlands Kontrollcentral i Norrköping. Det är en av luftfartsverkets anläggningar och utövar integrerad civil/militär flygtrafikledningstjänst. Efter lite information besökte vi radarcentralen och tornet. Vi tackar Lilian för ett mycket intressant besök!

Föreningsmöte

Den 28/9 kom en liten men tapper skara för att lyssna på och diskutera de nya förslag (propositioner från förbundet och motioner från föreningarna) som vi behöver ta ställning till inför den centrala förbundsstämman i Stockholm 14-15 oktober, dit Linköpingsföreningen skickar en av fem representanter från länet. En stor och delvis kontroversiell punkt gällde förbundets förslag att uttaxera 100 kr per medlem. Många motioner är kritiska till förslaget. Det finns även andra motioner. Stämmohandlingar finns sedan en tid att läsa på http://www.civil.se/medlemmar/forbundsstamma/

In memoriam

Vår mångårige vän, styrelsekollega, självskyddsinstruktör, FRG-ansvarige tillika trubadur och allkonstnär Rune Källklint har lämnat oss. Hans långa gärning i föreningen kan inte nog överskattas. Våra tankar går till hans anhöriga.

Syfte

Vad är föreningen till för !? Det övergripande målet är naturligtvis att göra såväl våra medlemmar som samhället tryggare och robustare och gärna ha trevligt under tiden! Vi gör det

 • genom instruktörernas kurser (gratiskurser som ”72 timmar” och t.ex ”Första Hjälpen med HLR” eller betalkurser som t.ex ”Hitta Vilse” för pedagoger och ”Vuxen-HLR med hjärtstartare” för företag)
 • genom förbundets ansvar att utbilda och utveckla FRG
 • samt tillsammans med er i form av olika medlemsaktiviteter.

 

Rapporter från föreningsstämman och styrelsemöten

Se länken Styrelsen (till vänster)

Kommande händelser

 • 2017-10-14    Förbundsstämma i Stockholm
 • 2017-10-18    Alternativ 2 (onsdag) för ett andra studiebesök
 • 2017-10-19    FRG grundutbildning
 • 2017-10-23    Styrelsemöte
 • 2017-10-26    Alternativ 3 (torsdag) för ett andra studiebesök
 • 2017-11-09    FRG grundutbildning (avslutning)
 • 2017-11-21    Medlemsträff/julfest
 • 2017-12-13    Cybersäkerhetsföreläsning

Sedan sist

Eftersom det händer så ooootroligt mycket i föreningen (nåja), så har vi flyttat ”loggen” till egen sida (se länken Sedan sist till vänster).

Föreningen firar 80 år

Föreningen fyller 80 år i år och det vill vi uppmärksamma. Bakgrunden till att förbundet bildades, hur vi verkat för ett säkrare samhälle, hur hotbild och medlemsantal förändrats över tiden. Det vore trevligt om vi kan få lite hjälp av några att förbereda något (tillbakablickar, nulägesanalys, hot och möjligheter, medlemsträffar och gärna någon sorts jubileumsfirande)! Några av er har varit medlemmar i flera decennier och vi vill gärna höra och dokumentera era minnen och erfarenheter.

Vad mer ska vi satsa på?

Inriktningen styrs av förbundet och beror på myndighetsbeslut och anslag från MSB. Föreningen vilar traditionellt på några olika ben: våra medlemmar (dvs styrelsen och alla ni andra säkerhetsmedvetna medlemmar som betalar och bidrar till finansieringen och i många fall även ställer upp och hjälper till i olika sammanhang), våra instruktörer (som i år har färre uppdrag än vanligt beroende på nya direktiv där flera gratiskurser tagits bort) samt som värd för FRG - den Frivilliga resursgruppen som startat en ny grundutbildning i vår (första på flera år).

FRG

Onsdagen den 26/4 hölls ett informationsmöte i Stadshuset och vi har under våren fått tillräckligt många intresserade och har därför startat en ny grundutbildning. Vi bestämde oss för att träffas på torsdagskvällar innan sommaren. Hur det bli i höst får vi ta ställning till senare. Återkom snarast om du också vill gå med i FRG! Se mer information om Linköpings Frivilliga Resursgrupp genom att klicka på FRG-länken till vänster (http://www.civil.se/ostergotland/linkoping/frg/). Ett stort tack till er som ställer upp när kommunen kallar!

Vill du hjälpa styrelsen?

Har Du ett bra kontaktnät ? Föreningen saknar bl.a. valberedning. Vill Du ordna medlemsaktiviteter eller hjälpa till med andra saker? Personer som brinner för ett tryggare och säkrare samhälle behövs alltid! Kontakta i så fall någon i styrelsen. Webbredaktören tar tacksamt emot förslag på texter att skriva här. Kontakta föreningen linkoping@civil2.se.

Bli medlem

Om ni inte redan är det får ni naturligtvis jättegärna bli medlem för att stödja arbetet för ett säkrare samhälle.

Synpunkter

är alltid viktiga för oss! Kontakta oss när som helst på linkoping@civil2.se (så kommer mejl till Ordförande, Sekreterare och Kassör). Vi finns även på Facebookhttps://www.facebook.com/linkopingcivil MVH Styrelsen genom Martin Blomberg Ordförande, Webb-redaktör, FRG-ansvarig, Instruktör